Willem en Jannie Ermstrang

Beheerders De Oude Moestuin – Brakel

Samen met echtgenote Jannie is Willem beheerder van ‘De Oude Moestuin’ in Brakel.

De tuinen bijhouden; groentes zaaien en planten (er zijn onder andere wel 100 soorten oude rassen tomaten). Alles moet goed schoongemaakt worden en in lijsten bijgehouden. Maar ook rekjes repareren en ander bijkomstig werk is noodzakelijk.

Dat is waar Willem en Jannie zich zeven dagen in de week mee bezig houden, al 40 jaar! Het is hun levenswerk. En ze doen alles zelf. Sinds het najaar van 2020 hebben ze er wel een vrijwilliger erbij. Hij is een ex-hovenier en dat is fijn. Want voor dit werk moet je echt heel veel kennis hebben van alle soorten moestuinplanten.

Willem kwam lang geleden thuis te zitten en kon het werk dat hij deed, niet meer doen. Hij wilde echter wel iets doen waarvoor hij zich nuttig kon maken en is begonnen mee te helpen om de tuinen op te knappen en te restaureren in Brakel. En hij is er nooit meer mee gestopt. De Oude Moestuin beheert het hele leven van Willem en Jannie, ze genieten er volop van. Ze hoeven niet met vakantie.

In de lente van ieder jaar staan Willem en Jannie te popelen om te beginnen. De tuin is hun lust en leven, alles weer te zien bloeien en groeien en kijken of het zaaien gelukt is, dat is zo mooi.

De open zondagen zijn fantastisch. Het is geweldig om bezoekers de tuin te laten zien en erover te vertellen en te informeren. De historie moet bewaard blijven!

Toezichthouder van De Oude Moestuin is Stichting Gelders Landschap maar zij laten het werk en beheer aan Willem en Jannie over. Het Gelders Landschap zorgt wel voor de publiciteit want De Oude Moestuin is ook open voor publiek met name op open zondagen. Het is zo leuk om bezoekers de tuin te laten zien en erover te vertellen en te informeren. Het is ook belangrijk dat De Oude Moestuin behouden blijft, de historie moet blijven, zeker nu in combinatie met Huis Brakel.

Helaas was De Oude Moestuin gesloten tijdens het afgelopen coronajaar en dat was heel jammer om geen bezoekers te mogen ontvangen.

wil je meer weten over vrijwilligerswerk?

We bespreken graag de mogelijkheden!
Scroll naar top