Lizelotte Nieuwenhuizen

Bruchem Opgeruimd – Lizelotte is nog maar 13 jaar jong en zet zich vol passie in voor een opgeruimd dorp.

Bruchem vrij van zwerfvuil

Samen met haar ouders en nog zeven dorpsbewoners probeert zij haar dorp Bruchem vrij te houden van zwerfvuil. Zij doet dit nu al ongeveer vijf jaar.

Met vaste regelmaat loopt ze een rondje in de eigen wijk, paraat met mooie afvalgrijper, een veiligheidshesje aan, een handige draagbare vuilniszak en handschoenen aan.

Ze maakt er dan een gezellig middagje van met het haar vader en moeder. Ze lopen door de straten, het buitengebied van Bruchem en langs de slootkanten en soms combineren ze het met een fietstochtje en dan pauzeren ze onderweg. Het is prettig om te bepalen wanneer het uitkomt.

De motivatie voor Lizelotte om dit vrijwilligerswerk te doen is om het dierenwelzijn te bevorderen. Maar ook om bewust om te gaan met het milieu en een bijdrage te leveren aan een schone omgeving. Het geeft voldoening als de straten weer schoon zijn. Zo treft Lizelotte regelmatig lege flessen wijn of wodka aan, veel blikjes, eetafval en zelfs heeft ze eens een koekenpan en een weegschaal aangetroffen.

Onlangs trof ze een zakje chips aan onder de snelbinder van haar fiets. Dat bleek een bedankje van een mede dorpsbewoner. Dat vond Lizelotte heel leuk om zo’n waardering te krijgen voor het vrijwilligerswerk dat ze doet.

Vrijwilligerswerk is zeker aan te raden voor andere kinderen. Het is een leuke buitenactiviteit, het kost niets, het is gezellig met elkaar en je kan dieren redden.

Het opruimen van zwerfafval is leuk om te doen maar minder leuk is toen  ze een dood eendje met plastic in de maag aan de slootkant aantrof. Dat is zielig en mag niet gebeuren. Ook hetzelfde met een egeltje maar die kon Lizelotte gelukkig op tijd redden. Daarom is het belangrijk om dit werk te doen.

Lizelotte zou het leuk vinden als meer kinderen gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te doen.Dit kan bijvoorbeeld op school door er een project van te maken en de ouders erbij te betrekken om bewustwording van het milieu en dierenwelzijn en schone omgeving te bevorderen.

Met meer vrijwilligers houden we Bruchem nóg meer schoon!

wil je meer weten over vrijwilligerswerk?

We bespreken graag de mogelijkheden!
Share on facebook
Scroll naar top