Jan Scheurwater

Voorzitter – Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven

Jan zet zich in voor de Bommelerwaardse Archieven. Deze stichting geeft onder meer financiële ondersteuning aan instanties als het Regionaal Archief Rivierenland en haar voorganger, het Streekarchief Bommelerwaard, bij de verwerving, digitalisering en het gebruik van Bommelerwaardse archieven en collecties. Zo blijft informatie over heden en verleden bewaard voor de toekomst.

Een voorbeeld: In 2017 bestond Tennisvereniging “De Molenwiek” in Brakel 40 jaar. Via een hint van de Vrienden kon in het Streekarchief Bommelerwaard alles geraadpleegd worden en kon de tennisvereniging de leden een goed beeld geven van het tennisleven in de beginjaren van de vereniging.

Jan legt contacten om steeds weer informatie naar boven te halen. Denk aan familie­gegevens voor stamboomonderzoek, oude bouwtekeningen van huizen, kadastrale gegevens, notariële akten, bestuurders maar ook “gewone” inwoners en hun rol in de maatschappij, oude dorpsfilms, etc.

Leuk om te noemen is dat de nazaten van de Zaltbommelse burgemeester van 1856 tot 1874 foto’s hebben gevonden uit die tijd en aan het Streekarchief hebben geschonken. Dat was een mooi gebaar dat door de Stichting werd beloond met een “Donateurschap voor het leven”.

En zo worden er vaker foto’s en informatie aangeboden van andere nazaten van vroegere inwoners van de gemeente Zaltbommel.

Zo leuk dat kinderen enthousiast worden van de lokale geschiedenis

Vanuit huis
Vergaderen met het bestuur van vijf personen wordt gewoon thuis gedaan.  In coronatijd is noodgedwongen minder vergaderd maar online contact gehouden met elkaar. En het zoeken naar historie kan gewoon doorgaan, want dat kan immers toch allemaal via internet.

Educatie voor basisscholen

In 2019 bestond de Vriendenstichting 25 jaar. Het hoogtepunt van de diverse activiteiten was het ontwikkelen van een educatieproject voor basisscholen in beide Bommelerwaardse gemeenten, waarbij aandacht is besteed aan de lokale geschiedenis van iedere plaats, bijvoorbeeld over het verdwenen kasteel van Zuilichem, over Kasteel Ammersoyen met zijn excentrieke baron, en over roversbenden in Aalst, Kerkdriel en Rossum. De fundraising voor dit project was een taak voor Jan.

“Jullie noemen het besturen van een stichting als de onze vrijwilligerswerk” zegt Jan, “maar het is gewoon een uit de hand gelopen hobby”.

wil je meer weten over vrijwilligerswerk?

We bespreken graag de mogelijkheden!
Share on facebook
Scroll naar top