Gerard Roeling

Coördinator werkgroep Weidevogelbescherming bij De Capreton

Gerard zet zich al 15 jaar in voor de bescherming van weidevogels. Hij doet dit met de werkgroep Weidevogelbescherming van Capreton, de vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Bommelerwaard.

Met totaal 34 vrijwilligers, verdeeld over vijf groepen, streeft Gerard ernaar de weidevogelstand in de Bommelerwaard op peil te houden en zo mogelijk zelfs te verbeteren. Zo zoeken zij naar weidevogelnesten met kieviten en grutto’s op akkers en weilanden van boeren in de Bommelerwaard. In groepjes zoeken de vrijwilligers naar nesten en bespreken met de boer waar ze liggen en hoe het nest te beschermen. De lente is het seizoen van de kievitseieren. In 2020 had de Bommelerwaard de primeur. Het eerste kievitsei van Nederland werd toen al gevonden op 2 maart in Bruchem.

Het is heerlijk om buiten in de natuur én nuttig bezig te zijn.

Een echte vogelaar

Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is het heerlijk buiten zijn in de mooie natuur met leuke contacten en veel gezelligheid. Bovendien is het nuttig werk en weliswaar vaak intensief.

Het aantal vogels wordt door de jaren minder. Toen Gerard begon was Nederland het land met het grootste aantal broedparen van grutto’s, zo’n 100.000. Nu zijn er minder dan de helft aan het broeden. Dit komt onder andere door een andere manier van uitvoering van het boerenbedrijf, bijvoorbeeld door de keur van één soort eiwitrijker gras, waardoor er minder bloemen en kruiden groeien.

Gerard is een echte vogelaar geworden. Het is een hele leuke hobby. Hij heeft altijd al interesse gehad in vogels en de natuur. Gerard had een eigen bedrijf met maar een paar medewerkers en vond het prettig om er dingen naast te doen en zo andere mensen te ontmoeten. Toen hij een oproep in de krant zag voor vrijwilligers, had hij meteen gereageerd en voordat hij het wist, zat hij bij de Weidevogelbescherming.

In februari 2020 is Gerard door Stichting Landschapsbeheer Gelderland onderscheiden tot Gelderse  Boerenlandvogel-vrijwilliger. Dat was een grote eer en hij hoopt nog jaren door te gaan om zich in te zetten voor de grutto, de kievit en de tureluur.

Meer informatie: www.capreton.nl

wil je meer weten over vrijwilligerswerk?

We bespreken graag de mogelijkheden!
Share on facebook
Scroll naar top