Warm welkom voor vluchtelingen

Warm Welkom in de gemeente Zaltbommel

Het aantal statushouders dat de gemeente Zaltbommel moet huisvesten neemt de afgelopen jaren toe. Naast het vinden van woonruimte voor deze nieuwe inwoners en de reguliere maatschappelijke begeleiding die aan elke nieuwe inwoner geboden wordt door Vluchtelingenwerk, vindt de gemeente het belangrijk dat de nieuwe inwoners zich welkom voelen in de gemeente.

 

Stichting Welzijn Bommelerwaard (SWB) heeft daarvoor het project Warm Welkom ontworpen met als doel dat de statushouders zich welkom voelen. Het project levert directe contacten op met buren / buurtbewoners en men weet daarna makkelijker zijn/haar eigen weg te vinden in de buurt. Daarmee wordt het sociale netwerk vergroot en een voorspoedige integratie gestimuleerd.

Druppels en lichtpuntjes….

Stel je voor, alles achter te moeten laten. Niet alleen je huis maar ook je baan, je leven en vooral: je familie. In 1995 moesten we in de Bommelerwaard evacueren voor het water. Dát gevoel van achterom kijken en je afvragen of je jouw dierbare plek nog terug mag vinden zonder schade. Als ik aan dat gevoel denk of als ik foto’s zie van toen dan krijg ik nog kippenvel. Vele ouderen onder ons hebben hele andere herinneringen. Aan de laatste oorlog die ons land meegemaakt heeft. Zij weten nog hoe het is om in angst te leven. Ze kennen echter ook het gevoel van solidariteit. Elkaar helpen in nood.

In onze gemeenten zijn een aantal voormalig vluchtelingen gevestigd die een status hebben gekregen. Dat betekent een eigen huis, een nieuwe plek. Het project Warm Welkom wil deze nieuwe inwoners van onze gemeenten het gevoel geven dat ze Welkom zijn.
Dat ze van deze nieuwe plek een fijn thuis kunnen maken.

Maar wat maakt een huis een thuis?
Om dat te bereiken heb je mensen om je heen nodig. Niet alleen je eigen familie maar vooral mensen die je wegwijs willen maken in de Nederlandse samenleving en in onze gemeenten.
Die met je een kop koffie drinken of naar een theater willen gaan. Een museum willen bezoeken of zin hebben om samen in de tuin te werken of een wandelingetje te maken. Gewoon, kleine dingen die van je huis een thuis maken. Een Warm Welkom.

U zult misschien wel eens gedacht hebben – wat kan ík doen? Zo’n druppel op een gloeiende plaat….maar stel nu eens dat die druppel, dat kopje koffie of de uitnodiging voor een wandeling in de buurt, een lichtpuntje kan worden? Een lichtpuntje in het bestaan van iemand die helemaal opnieuw moet beginnen? Zou dat niet prachtig zijn?

Bent u dat lichtpuntje? Of wil u graag meer informatie over wat ú mogelijk kan betekenen voor de nieuwkomers in onze gemeente – of misschien zelfs wel uw nieuwe buren? Stuur dan een bericht naar info@welzijnbommelerwaard.nl. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.