Cursusaanbod vrijwilligerswerk

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSWERK

Training, workshops & vrijwilligerswerk:

In Veilige Handen
Is de veiligheid van kinderen en jongeren voor u binnen het vrijwilligerswerk ook een belangrijk item? Dan is deze training iets waar u niet aan voorbij kunt gaan.

Back to Basics
Veel besturen zeggen dat hun vereniging “gezond” is. Dan gaat het meestal over formele en financiële zaken, de strategie en de structuur. Tegelijkertijd blijft het telkens weer een hele opgave om scheidsrechters, trainers en vrijwilligers voor de bar of schoonmaak te vinden. Dan blijkt de vereniging toch wat minder gezond. Wat kun je daaraan doen?

E-learningmodule voor Verantwoord Alcohol Schenken
Als organisatie/vereniging met kantine of bar, is het tegenwoordig verplicht dat de barvrijwilliger in bezit is van een IVA-certificaat. Via deze E-learningmodule kunt u uw certificaat Instructie Verantwoord Alcoholschenken halen. 
Voor vrijwilligers, minimaal 16 jaar.

E-learning: Verkeersregelaars
E
en online cursus verkeersregelaars om als vrijwilliger een instructieverklaring te behalen. De organisatie moet zich eerst registreren bij Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL).

E-learning: vinden en binden van vrijwilligers
Wil je wel meer weten over het vinden en behouden van vrijwilligers, maar kom je tijd te kort om hiervoor een cursus bij te wonen? Dan is deze cursus heel handig!  Leer hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. 

E-learning: Cursus laaggeletterdheid signaleren
In deze online minicursus kom je meer te weten over laaggeletterdheid, de omvang van het probleem en het belang van signalering. Ook krijg je tips over het aangaan van het gesprek en je krijgt informatie over hoe je je hulpvrager kunt doorverwijzen voor hulp op het gebied van lezen en schrijven.

E-learning: Reflecteer op je professionele basishouding.
Je maakt kennis met de drie elementen van een effectieve professionele basishouding. Je reflecteert aan de hand van deze elementen en casuïstiek op jouw basishouding en drijfveren in je werk. Aan het eind van de module geef je aan wat je ambities zijn. Na het volgen van de module heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor de live training. Hier gaan we dieper in op jouw uitdagingen.

E-learning via Humanitas
Humanitas heeft ook een aantal digitale trainingen voor vrijwilligers. Het gaat om korte trainingen die iedereen kan volgen, maar zeker een meerwaarde hebben bij de uitvoering van vrijwilligerswerk.
- Versterkend gesprek
- Empowerment
- Grenzen stellen
- Omgaan met emoties
- Netwerken versterken
- Vrijwilligers begeleiden

Empowerment
Een training om iemand te ondersteunen om aan zelfvertrouwen te werken en kracht te vinden.

De Kracht van een goed gesprek
In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.

Grenzen stellen
Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, bespreken en bewaken.

Netwerken versterken
Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen. 

Omgaan met emoties
Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.

Vrijwilligers begeleiden
Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.

E-learning: Hoe om te gaan met seksueel gedrag van cliënten met een verstandelijke beperking?
Het Vlaggensysteem toepassen bij mensen met een verstandelijke beperking kunt u nu leren via een e-learning module. De toegang tot de e-learning module is persoonlijk. Na afronding van de module ontvangt u een persoonlijk bewijs van deelname. Ook kunt u persoonlijke aantekeningen maken die u na afloop kunt opslaan en printen. (Kosten 29,50 euro)

Kennisnetwerk belastingen en toeslagen
Ook de Belastingdienst heeft een aantal online cursussen voor vrijwilligers op de website staan. U kunt hiervan gebruik maken als u informatie nodig heeft bij het verlenen van hulp bij belasting aanvragen.

 

WEBINARS
Dit zijn kosteloze kortdurende informatie filmpjes op internet.

Leren vloggen om je werk (en resultaten) zichtbaar te maken (Movisie)

Hoe begeleid je vrijwilligers? (Movisie)

Leer werken met verplichte vrijwilligers (Movisie)

Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers? (Movisie)

Modern verenigingsbesturen: Back to Basics (KNVB)

Sturen op verenigen: Back 2 basics 2
Modern verenigingsbesturen voor gevorderden: sturen op functioneren van vereniging en gestructureerd werken aan het vergroten van betrokkenheid onder vrijwilligers en andere leden. Hoe geven we concreet invulling aan de oplossing? Een handreiking om te sturen op verenigen.