Wet- en regelgeving MaS

STAGE-OVEREENKOMST EN VERZEKERING:

De leerlingen ontvangen bij aanvang van het schooljaar de gegevens om in te kunnen loggen in het systeem MaS xpress, een digitaal leerlingvolgsysteem voor de maatschappelijke stage. Na het selecteren van een vacature, ontvangt de leerling goedkeuring (of afkeuring) voor deze stage van de mas coördinator .

Daarna wordt het contract uitgeprint en ondertekend door de mas coördinator van de school en kan de leerling met het contract naar zijn of haar stage adres. Het contract moet eerst ondertekend worden door de ouders en de contactpersoon van de organisatie, daarna mag de leerling aan de slag. En is de leerling verzekeringstechnisch goed verzekerd. Niet alleen via de school, maar ook via de collectieve verzekering van de gemeente Maasdriel en Zaltbommel, daarin zijn de maatschappelijke stagiaires opgenomen.

Mocht een leerling geen stagecontract bij zich hebben, vraag er dan naar!

N.B. Stagebieders zijn uitsluitend verantwoordelijk voor het verzekerd zijn van het eigen vrijwilligers, tenzij zij in hun verzekeringsvoorwaarden de clausule opgenomen hebben dat MaS leerlingen tijdens hun werkzaamheden meeverzekerd zijn.


Is een leerling een 'blijvertje', dat vervalt de verzekering via de maatschappelijke stage en bent u verder zelf verantwoordelijk voor het verzekerd zijn van uw 'nieuwe' vrijwilliger.

ARBO wetgeving:
Mas moet als arbeid worden beschouwd als deze buiten de onderwijsinstelling wordt uitgevoerd.

De vrijwilligersorganisaties zijn daarom verantwoordelijk op basis van hun zorgplicht en aansprakelijk voor veilige, gezonde werkomstandigheden.

Voor meer informatie over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden verwijzen we u naar de website van de Rijksoverheid: Jongeren en werk.